• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 1767
  • Cytat dnia
  • "Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód."
  • Paulo Coelho

Dodany: 2011-02-22 13:43:03

MąkaMąka to jeden z tych składników, bez którcyh nie wyobrażamy sobie jakiejkolwiek kuchni. Jest ona podtsawowym skłądnikiem wielu potraw. Wykorzystywana jest na przeróżne sposoby.

 

Człowiek odkąd opanował uprawę zbóż, zaczął wykorzystywać je w postaci mąki. Pierwsza mąka w niczym nie przypominała tej dzisiejszej. Byłą ciemna, grudkowata, często zanieczyszczona na przykład piaskiem. Uzywana byłą głównie do pieczenia placków chlebowych. Wytwarzanie mąki wymagało dużej siły. Pierwsze żarna były napędzane ręcznie. Młyny, które wykorzystywały siłę wiatru powstały dopwiero na przełomie XIX i XX wieku.

 

Wówczas mąka powoli zmieniał swój wygląd i smak. Stała się popularna i stosunkowo tania. Zaczęto jąwykorzystywaćnie tylko do wyrobu pieczywa, ale także makaronów i ciast. Dzisiejsza produkcja mąki w niczym nie przypomina tej pierwotnej. Elektryczne młyny oczyszczają ziarna i mielą na żądaną grubość. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajó mąka. Najczęściej produkowane są one z pszenicy, żyta, kukurydzy, gryki. Restauracja gdańsk stara się często wykorzystywać mąkę, gdyż stanowi ona doskonałe źródło błonnika.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Mąka
Nick: