• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 1744
  • Cytat dnia
  • "Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód."
  • Paulo Coelho

Dodany: 2011-02-22 13:48:48

Potrawy nie dla każdegoTypowe dania, z którym imamy do czynienai codziennie, nie robią na nikim wrażenia. Kuchnia ojczystego kraju raczej nikogo nie zaskakuje. Inaczej rzecz się ma w momencie, gdy wyjeżdżamy odkrywać inne kraje i ich kulinaria.

 

To co dla nas jest codziennością za granicami kraju może zostać uznane za dziwactwo i odrotnie. Właśnie po to, by uniknąć takich niespodzianek, przed wyjazdem sparwdźmy co oferuje restauracja gdańsk i czy posiada ona dania z kraju, do którego się akurat udajemy. A momentami możemy na prawdę się zdziwić. To co uznalibyśmy za niejadalne w innych kuchnaich wykorzystywane jest bardzo często. Kuchnia europejska może zadziwić na przykład czarniną, kaszanką czy nóżkami w galarecie.

 

Do niektóryuch potraw kuchni europejskiej wykorzystujemy krew, podroby (nerki, serca, orory, wątroba), ślimaki, żaby. W kuchni Azji spotkamy wiele nieznanych składników, które zadziwią europejczyków. Są to na przykład owoce takie jak durian, sosy: rybny, sojowy, sezamowy. W kuchni azjatyckiej wykorzystywane są także rózne owady i pająki. Kuchnia pochodzaca z Ameryki to także szereg skłądników obcych innym kuchniom. W Amerycje zjeść możemy świnki morskie, mrówcze jaja, iguanę.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Potrawy nie dla każdego
Nick: