• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 1756
  • Cytat dnia
  • "Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód."
  • Paulo Coelho

Dodany: 2011-02-22 14:08:42

Kuchnia greckaKuchnia grecka docenia swoje tradycje. Czesto sięga to potraw, które wymyślone zostały przez przodków. Grecy przygotowują je nie wprowadzając żadnych zmian, tak, by zachować oryginalne smaki.

 

Wiele potraw greckich miało znaczenie nie tylko konsumpcyjne, ale również religijne. Grecy wykorzstują do swoich potraw miejscowe produkty. Świeżych warzyw i owoców jest tam pod dostatkiem. Do najpopularniejszych warzyw wykorzystywanych w kuchni greckiej należą papryka, karczochy, bakłażany i cukinie. Oprócz tego grecy swoje danai przygotowują z różnych mięs. Popularna jest baranina, wieprzowina, wołowina. Bardzo często na stolach goszczą owoce morza. Kuchnai grecka znana jest ze swoich serów – feta czy halloumi znane są na całym świecie.

 

W menu jakie oferuje restauracja gdańsk odszukać możemy cały szereg potraw greckich. Największą popularnościa cieszą się greckie supa,  czyli zupy. Przygotowywane są one z najlepszych, bardzo sycących składników – fasoli, grochu, mięsa, ryżu. Oprócz supa na miejscu zjeść można grecką musakę – zapiekane bakłażany z mięsem, dolmades – gołąbki zawijane w liscie winogron oraz kleftiko – mięso jagnięce pieczone w pergaminie.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia grecka
Nick: