• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 43573
  • Cytat dnia
  • "Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód."
  • Paulo Coelho

Dodany: 2011-02-22 14:12:18

Kuchnia tajskaTajlandia to niezwykły kraj, który odznacza się charakterystyczną kuchnią. Kuchnia tajska bardzo często wrzucana jest do "jednego worka" z całą kuchnią azjatycką. Warto jednak zwrócić na nią szczególną uwagę. Na całokształt kuchni tajskiej wpływ miały okoliczne kuchnie – kuchnia Laosu, Birmy, Indii. Szczególnie cenne informacje o kuchni tajskiej prezentują oryginalne domeny internetowe, prowadzone przez mieszkańców tamtych rejonów świata.

 

W daniach kuchni tajskiej wykorzystywane jest mnóstwo ziół, które mają harmonizować dania. Ziołą i przyprawy stosowane w kuchni tajskiej wzbogacają aromat całych dań, nadają im kolorytu oraz niezwykłości. Dla wielu potraw podstawowym składnikiem jest wieprzowina oraz owoce morza. Jako składniki dodatkowe stosuje sie mleczko kokosowe, mnóstwo warzyw, ryżu, tofu, grzybki.

 

Dania kuchni tajskiej są bardzo zdrowe. Przygotowywane są w tak zwanych wokach, półokrągłych patelniach, w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu dania nie pochłaniają tłuszczu. Woki wydobywają jedynie naturalny aromat potraw. Restauracja gdańsk przy tworzeniu wielu potraw inspiruje się kuchnią tajską. Klienci chętnie sięgają po pełne smaku dania kuchni tajskiej. Popularna jest larb, czyli sałatka z mięsem i warzywami podawana na pikantno oraz pad thai, czyli smażona ryba z makaronem ryżowym.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia tajska
Nick: