• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 43586
  • Cytat dnia
  • "Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód."
  • Paulo Coelho

Dodany: 2011-02-22 14:29:42

Ziele angielskieZiele angielskie to wysuszone owoce rośliny zwanej korzennikiem lekarskim. Odkryte zostało ono przez Krzysztofa Kolumba. Pierwotnie sądzono, że ziele angielskie to pieprz. Później uważano, iż nie jest to jedna przyprawa, ale cały zestaw przypraw.

 

Stąd jej angielska nazwa allspice. Jako pierwsi zalety ziela angielskiego docenili Anglicy i najprawdopodobniej stąd wywodzi się polska nazwa tej przyprawy. Aromat ziela angielskiego nadaje smaku wielu potrawo. Nieco pikantny, korzenny, niektórym przypomina aromat gałki muszkatołowej, pieprzu, cynamonu i innych przypraw. Korzennik lekarski to drzewo, które osiąga nawet 13 metrów wysokosci.

 

Jako przyprawy używa się jego wysuszonych owoców. Głównymi producentami ziela angielskiego są Wietnam, Tajlandia, Sumatra, Wenezuela, Barbados. W wielu kuchniach świata ziele angielskie stosowane jest jako zamiennik pieprzu. Ziele doskonale pasuje do wszelkich potraw mięsnych. Stosowane jest samodzielne lub jako składnik mieszanek przyprawowych – na przykłąd curry. Restauracja gdańsk stosuje ziele angielskie również do aromatyzowania likierów, a takze ciast. Kucharze polecają ziele angielskie także jako dodatek do marynat.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Ziele angielskie
Nick: