• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 43581
  • Cytat dnia
  • "Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód."
  • Paulo Coelho

Dodany: 2011-02-22 14:41:46

AnyżAnyż gwiazdkowaty nazywany jest również anyżem gwiaździstym lub badianem właściwym. Roślina ta pochodzi z Azji. I właśnie w tym kraju uprawiana jest na masową skalę. Anyż dorasta do około 8 metrów wysokości.

 

Jako przyprawa stosowane są wysuszone kwiaty i owoce tej rośliny. Anyżznany był już w średniwoieczu. Wówczas jednak większą uwagę zwracano na jego medyczne wykorzystanie, niż kulinarne. Jako przyprawa aromatyzująca różne potrawy anyż zdobył popularność w XVII wieku. Szczególnie doceniono go we Francji, gdzie produkowane różnego typu syropy, likiery i alkohole  anyżowe.

 

Dziś restauracja gdańsk nie ogranicza się jedynie do takiego wykorzystania anyżu. Kucharze tej restauracji, jak i wielu innych, dodają anyż gwiazdkowy także do potraw mięsnych i warzywnych. Anyżnadaje im charakterystycznego słodkawego smaku i niezwykłego aromatu. Bardzo często anyż w postaci mielonej dodawany jest do deseró, ciast – głównei piernikowych, oraz do owocowych sałatek. Anyż warto dodawać do potraw nie tylko ze względu na jego smak, ale także ze względu na właściwości rozkurczowe, które wspomagają trawienie.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Anyż
Nick: