• Licznik odwiedzin
  • Odsłon: 43551
  • Cytat dnia
  • "Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód."
  • Paulo Coelho
Dodany: 2011-02-22 14:41:46
images/anyz.jpg1ac82.jpgAnyż gwiazdkowaty nazywany jest również anyżem gwiaździstym lub badianem właściwym. Roślina ta pochodzi z Azji. I właśnie w tym kraju uprawiana jest na masową skalę. Anyż dorasta do około 8 metrów wysokości.

Dodany: 2011-02-22 14:40:16
images/liscie laurowe.jpg3a11d.jpgLiście laurowe znane były w czasach starożytnych. Według wierzeń miały magiczna moc. Chroniły przed chorobami i urokami. Miały też odpędzać burze i pioruny. Poza tym uznawane były za symbol męstwa i odwagi.

Dodany: 2011-02-22 14:36:50
images/jalowiec.jpg321bb.jpgJagody jałowca znane są już od dawna. Jeszcze w starożytności krzaki jałowca otoczone były czcią. Krzewowi temu przypisywano magiczną i niezwykłą moc. Wierzono, że odstrasza czarownice, chroni przed nieszczęściem, odpędza złe duchy.

Dodany: 2011-02-22 14:29:42
images/ziele angielskie.JPG2d7a5.JPGZiele angielskie to wysuszone owoce rośliny zwanej korzennikiem lekarskim. Odkryte zostało ono przez Krzysztofa Kolumba. Pierwotnie sądzono, że ziele angielskie to pieprz. Później uważano, iż nie jest to jedna przyprawa, ale cały zestaw przypraw.

Dodany: 2011-02-22 14:12:18
images/kuchniatajska2.jpg1a19d.jpgTajlandia to niezwykły kraj, który odznacza się charakterystyczną kuchnią. Kuchnia tajska bardzo często wrzucana jest do "jednego worka" z całą kuchnią azjatycką. Warto jednak zwrócić na nią szczególną uwagę. Na całokształt kuchni tajskiej wpływ miały okoliczne kuchnie – kuchnia Laosu, Birmy, Indii. Szczególnie cenne informacje o kuchni tajskiej prezentują oryginalne domeny internetowe, prowadzone przez mieszkańców tamtych rejonów świata.